top of page
  • asu somer

Toprağın Tuzu

The Salt of the Earth

Brezilyalı fotoğraf sanatçısı Sebastião Salgado'nun yaşamı hakkındaki bu belgesel, usta yönetmen Wim Wenders ile Salgado’nun oğlu Juliano Ribeiro’nun imzasını taşıyor. Yapım yılı 2014, ben daha yeni izleme fırsatı buldum. Belgesel Salgado’nun geçtiğimiz 40 yıl boyunca çektiği fotoğraf serilerinin hikâyesini perdeye taşırken, o fotoğrafların tanıklık ettiği, farklı coğrafyalarda yaşanmış, kuraklık, açlık, savaş, göç ve soykırım gibi derinden etkileyici sorunları da hatırlatıyor.



Özellikle Rwanda'da yaşadıklarından sonra, insanlığın olağanca karanlık yanına tanıklık etmiş olmak, Salgado'nun kalbini kırıyor. İnsanlığa olan inancı derin bir şekilde sarsılıyor ve kendi deyişiyle ruhu hastalanıyor.


Baba evinin kurak arazisine bakmak için çocukluğunun geçtiği toprağa geri dönüyor. Hikayenin bu parçası bir harika, kendi gözlerinizle görmelisiniz.




Toprakla olan ilişkisi sayesinde ruhu yeniden hayat ve amaç bulan Salgado, 2009-2013 yılları arasında Genesis projesine girişiyor.


''İşe Darwin'in 1800'lerde kavradığını anlamak için Galapagos adasından başlamayı seçtim: ''Aynı türler çok farklı ekosistemlerde çok farklı bir şekilde gelişmişlerdir'' Soldaki Iguana pençesinin detayını göstererek, ''insanın aklına ortaçağdaki şövalyenin korunmak için giydiği zırh altındaki eli geliyor. Bu resimdeki elin yapısına baktıkça o iguananın aslında benim kuzenim olduğunu anlıyorum.''


Wim Wenders, ''Salgado'nun Genesis projesi gezegene yazılmış bir aşk mektubudur.'' diyor.


Mutlaka izlenmeli. İnternette stream olarak bulmak mümkün.

115 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Saç ve Ötesi

bottom of page