top of page
  • asu somer

Saç ve Ötesi



“Saçlarımız düşüncelerimizin fiziksel uzantısıdır, hayatımız boyunca bize yön verir; saçlarımızın her biri bizi temsil eder, yerli halklara göre hem vücudumuzun hem de ruhumuzun güçlü bağlantı noktalarıdır.


Bilge erkeklerin ve kadınların saçları uzundur; öte yandan, zulmün herhangi bir şekliyle varolduğu yerlerde kısa saç zorunlu hale getirilmiş ve bu diğer etkenlerle birlikte halkların manevi ve fiziksel yenilgisine yol açmıştır.


Saçın kendine has bir dili ve karakteri vardır ve saçın nasıl şekillendirildiği kişi için son derece önemlidir:


Ortadaki çizgi, düşüncenin hizalanmasını,

Örgü, düşüncenin kalple birliği,

Gevşek saç, güvenliği.

Saçını tepede toplamak, inancı temsil eder.


Bugünlerde insanlar saçlarını, yaptıklarının anlamını bilmeden şekillendiriyorlar. Saç önemli çünkü gösteriş ve kullanışlılık bir kenara, saçımızı nasıl yaptığınız ruh halimizi doğrudan etkiliyor.


Yerli halklara bakınca, saçın taranma şeklinin son derece önemli olduğunu görüyoruz; çünkü bu kişinin evlilik, savaş, kutlama veya yas gibi çeşitli hallerini tarif ediyor.


Saç stillerine ve baş süslerine bakarak, insanların olgunluklarını, toplumdaki durumlarını, barış ve savaş zamanlarını anlayabilirdiniz.

Saçı, bireyin düşüncelerini ve ruhsal durumunu temsil ediyordu; ailesinin bağlarını ve manevi birliğini göstermek ve topluluğunun kültürel uyumunu ve manevi uyumunu tanımlamak gibi...


Saç modelleri mevsimler gibi; kamusal, özel ve törensel durumlara göre değişirler.


Saçlar doğanın hallerini temsil eder, şelale gibi düz bir çizgide akıyor ya da nehir suyu gibi dalgalanıyordur.


Yerli çocuklara saçlarını yıkamaları ve durulamaları öğretilmişti.


Birçok yerli kabilenin öğretilerinde saç kesmek, bir yas sürecini veya ölüme yakınlığı temsil ediyordu.


Saç, hepsinde mistik bir unsurdu.


İzni olmadan kimsenin saçına dokunulmazdı.


Uzun saçın önemi:


Uzun bir zaman boyunca farklı kültürlerden insanlar saçlarını kesmediler, çünkü saçları kim olduklarının bir parçasıydı.


Saçın maksimum uzunluğuna ulaşmasına izin verildiğinde fosfor, kalsiyum ve D vitamini üretilir ve beynin üst kısmındaki iki kanaldan lenf sıvısına ve son olarak beyin omurilik sıvısına girer. Bu iyonik değişim, hafızayı daha verimli hale getirir ve fiziksel enerjiyi ve dayanıklılığı arttırır, metanet sağlar.


Saçınızı kesmeye karar verirseniz, vücudunuz sadece bu ekstra enerji ve besinleri kaybetmekle kalmaz, aynı zamanda dökülen saçları yeniden büyütmek için büyük miktarda yaşam enerjisi ve besin sağlaması gerekir.


Ayrıca saçlar, güneş veya Prana enerjisini toplayan ve beynin meditasyon ve görselleştirme için kullanılan bölümü olan frontal loba yönlendiren antenlerdir. Bu antenler, daha büyük miktarda süptil enerji, kozmik enerji elde etmek için kanal görevi görürler.


Saçın uçlarında yeni antenler oluşması için saçın en son kesildiği tarihten itibaren yaklaşık üç yıl geçmesi gerekir.


Islak saç:


Islak saçı topladığınızda, büzülme ve biraz sıkışma eğilimi gösterir ve hatta kurudukça kırılır. Daha iyisi, güneşte oturmak ve temiz, nemli saçınızın doğal olarak kurumasına ve ekstra D vitamini emmesine izin vermektir.


Yogiler, saçı 72 saatte bir (ya da saç deriniz çok terliyorsa daha sık) yıkamanızı önerirler.


Duyguları işlemeye yardımcı olmak için üzüldükten veya sinirlendikten sonra saçınızı yıkamak da faydalı olabilir.



Saç kesimi:


Genellikle insanlar fethedildiğinde veya köleleştirildiğinde, saçları köleliğin, çaresizliğin ve aşağılanmanın bir işareti olarak kesilirdi.


Alın kemikleri gözeneklidir ve işlevleri, beyin aktivitesinin yanı sıra tiroid ve seks hormonlarını etkileyen epifiz bezine ışık iletmektir.


Kabileler ve toplumlar fethedildikçe, saç kesimi o kadar yaygınlaştı ki, birkaç nesil sonra saçın önemi kayboldu ve saç stilleri modanın odak noktası haline geldi.


Kapanış döngüleri:


Vücudumuzdaki her hücre gibi saçımızın da bir hafızası vardır, bu yüzden hayatımızın bir dönemini kapattığımızda, ağaçların tekrar güç kazanmadan önce kabuklarını bıraktığı zamanlarda olduğu gibi, yenilenme ihtiyacından dolayı varlığımızın bilinçsizce saçımızı kesmemizi istemesi sık görülen bir durumdur.



Ahşap tarak:


Yogiler ayrıca saçınızı taramak için tahta bir tarak veya fırça kullanmanızı tavsiye eder, çünkü saç derisine büyük miktarda dolaşım ve uyarı sağlar, ayrıca ahşap statik elektrik üreterek enerji kaybına neden olmaz.


Önden arkaya, arkadan öne ve ardından birkaç kez sağa ve sola doğru tararsanız, saçınız ne kadar uzun olursa olsun sizi tazeleyeceğini fark edeceksiniz. Günün tüm yorgunluğu gitmiş olacak.


Kadınlar için bu tekniği günde iki kez saç taramak için kullanmanın gençliği, sağlıklı bir adet döngüsünü ve iyi görme yeteneğini korumaya yardımcı olduğu söylenir.


Saç dökülmesi probleminiz varsa, saçınızdaki enerji eksikliği daha fazla meditasyonla giderilebilir.

Saçınızda bir miktar gümüş (gri saç) görüyorsanız, gümüş veya beyaz rengin yaşlanmayı telafi etmek için enerji ve vitamin akışını artırdığını unutmayın.

Beyin sağlığı için yaşlandıkça saçlarınızı mümkün olduğunca sağlıklı ve doğal tutmaya çalışın.


Saçın tüm uzunluğuna kadar uzamasına izin verdiğinizde ve onu başın tepesine sardığınızda, Güneş enerjisinin, Prana'nın, yaşam enerjisinin omurgadan aşağı indiği söylenir. Bu iniş eğilimine karşı koymak için Kundalini yaşam enerjisi denge yaratmak üzere yükselir.


Saçın tesadüfen orada değil.


Bir amacı var.”



 


- Bir kısmını daha önce başka yerlerde duyduğum bu ilginç bilgileri geçen gün bir arkadaşım İngilizce olarak paylaştı. Ben de hemen kendisine kaynaklarını sordum, bana yazarsa onları da buraya ekleyeceğim.-

5.764 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page