top of page
  • asu somer

Yin Yoga ve Fasya Sağlığı

Fasya: Stres Nasıl Kronik Kasılma Yaratır ve Yin Yoga Nasıl Yardımcı Olabilir?

Yazan: Jayne Doyle | Çeviren: Asu Somer



Stres tepkisinin en önemli yönlerinden biri kas kasılmasıdır. Bizi gerçek veya algılanan bir tehditten uzaklaştırmak için bu kontraksiyonlara ihtiyacımız vardır. Ancak, bunun aşırılığı kronik hastalığa yol açabilen ciddi bir sağlık riski oluşturur. Stres ayrıca kas gerginliğini artırarak postüral gerginliği de arttırır. İrite olmuş ve gergin kaslar yaralanmalara karşı daha savunmasızdır.


Artan gerginlik kaslarda spazm yaratabilir ve kan/oksijen eksikliği, laktik asit oranında ve ağrıda artışa neden olabilir. Laktik asit, beyine stres altında olduğunuzu söyleyen kimyasaldır. Bu, mevcut alarmı daha da güçlendirerek genel kas gerginliğini arttırır.

Kronik kas kasılması ayrıca travma, duygusal tutma hali, zayıf postür ve kronik stresden de kaynaklanabilir. Bir kez yerleştiğinde, bir ağrı döngüsü başlatır. Kas kasılmaları muazzam enerji alır, kan akışını azaltır, enflamasyonu arttırır ve kasların besin alımını azaltır.

Kas gerginliğine ek olarak, stres vücutta ağrıya neden olabilecek hormonal ve nörotransmitter değişikliklerine neden olur. Bu değişiklikler serotonin, kortizol, endorfin, norepinefrin ve dopamin gibi biyokimyasalları içerir. Kortizol kısa süreli stres altında faydalıdır; bununla birlikte, anormal kortizol salgısı paternleri enflamatuar ve otoimmün hastalıklara neden olabilir. Bunlar, ağrının artmasına neden olabilir.

Etkileyici Fasya

Fasya, vücudun bağ dokusudur. Vücudun her yerinde bulunan baştan ayağa, içeriden dışarıya, her şeyi kapsayan dokunmuş bir lifli bağ dokusu sistemidir. Fasyanız, bireysel kas gruplarını, organları ve tüm vücudu bir birim olarak desteklemeye ve korumaya yardımcı olan bir çerçeve sağlar. Hepimiz cildimizin hemen altında, vücudu tamamen kaplayan, bize deri ile daha derin yumuşak dokular arasında yeni bir koruyucu bariyer yaratan bir tabaka vardır.

Fasya tüm vücudumuzun etrafındaki koruyucu kılıfı oluşturur ve dış travmalara karşı korumak için her organı ve kası çevreler. Ayrıca, oturmak, ayağa kalkmak, yürümek, atlamak ve koşmak gibi fonksiyonel aktiviteler yapmamızı sağlayan fasyamız muskuloskeletal sistemi destekleyici çok önemli bir rol oynar.

Fasya Kasıldığında

Kan, sinirler ve kaslar ve organlar, birbirleri üzerinde yumuşak bir şekilde kaymalarına izin veren fasya ile sarılıdır. Fasiyal adezyonlar (yapışma) ve bozulmalar olduğunda, bu, kan akışının zayıflamasına, zayıf sinir uyarılarına, sınırlı esnekliğe, sınırlı hareket açıklığına ve başka fiziksel rahatsızlıklara neden olabilir.

Pek çok acı, gerginlik ve rahatsızlık şekli bozulmuş fasyadan kaynaklanır. Fasyadaki bozulmalar çekerek, bükerek ve baskılayarak vücudu hizasından çıkarabilir. Çalışmalar, diz gibi bir yapıdaki fasiyal gerginliğin, kalça veya ayak bileği gibi bitişik yapılarda gerginliğe veya sorunlara neden olabileceğini göstermektedir. Topuk dikeni, iliotibial (IT) bant sendromu ve donmuş omuz gibi duymuş olabileceğiniz bazı genel durumlar, fasyadaki bozulmalara bağlıdır.

Fasya sıkı olduğunda sinirleri baskılayabilir ve bilfiil sinir sinyallerini bloke edebilir. Otonom sinir sistemi (bilinçli düşünce tarafından yönlendirilmeyen bedensel işlevleri kontrol eden sinir sistemi, örneğin; nefes alma ve kalp atışı) bedenin fasiyal sistemiyle doğrudan ilişkilidir ve onu sinirlerle donatmıştır.

Fasya dolaşım sisteminizin akışını kolaylaştırır. Damarlar ve atardamarlar fasya boyunca uzanır ve fasya sıkı veya yapışmışsa kısıtlamaya neden olur – aynı bahçe hortumundaki bir bükülme gibi. Bu, zayıf kan akışına yol açar ve hücrelerinize daha az oksijen ve besin aktarıldığı anlamına gelir.

Yin Yoga ve Fasya Sağlığı

Düzenli masajla ve/veya düzenli yin yoga sınıfına katılarak (yin yoga özellikle fasyayı hedeflemektedir) ve/veya meditasyona katılarak, stres düzeyimizi yönetmenin, vücuttaki ağrı ve enflamasyonu azaltmada, biyokimyasalları dengelemede ve genel olarak sağlığı arttırmada neden işe yaradığı, belki artık daha anlamlı bir hale gelmiştir.


2.283 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page